Посмертне донорство і трансплантація органів в Україні. Відповідаємо на головні питання

Уважно перечитайте інформацію, можливо вона для вас буде життєво важливою 
посилання на інформацію трансплантація
 З 2019 року в Україні почали  діяти зміни до закону «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині». Документ дозволив трансплантацію органів померлих, а згоду на донорство змогли дати всі повнолітні українці.

Які органи трансплантують найчастіше

За 2021 рік в Україні провели 313 трансплантацій, із них 169 – від посмертних донорів. Від посмертних і прижиттєвих донорів в Україні трансплантують нирки, печінку, серце, рогівку ока, шкіру. Для прикладу, у січні 2021 року дитині вперше пересадили печінку від посмертного донора, а в жовтні від посмертного донора чоловікові трансплантували легені. У 2022 році планують посмертно пересадити підшлункову залозу та кишківник.

Найбільший попит – на трансплантацію нирки, тому центрів, де роблять цю операцію, найбільше. Пересадки печінки щорічно потребує приблизно 1000 пацієнтів, серця та легень – приблизно 300.

Загалом МОЗ гарантує оплату трансплантацій у 43 медзакладах України, казав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко в інтерв’ю «Укрінформу» наприкінці липня. На 2022 рік у Держбюджет заклали більше 900 мільйонів гривень на трансплантацію (у 2021 році було впівтора рази менше).


Коментарі

Популярні публікації