COVID-19 ЕТІОЛОГІЯ, ЕПІДЕМІОЛОГІЯ ТА ПАТОГЕНЕЗ КОРОНОВІРУСНОЇ ІНФЕКЦІЇ

 


Пандемія  COVID-19(абревіатура від англ. COrona VIrus Disease — 2019) спричинена новим коронавірусом  2019 року (SARS-CoV-2, або 2019-nCoV)

Коронавіруси– це велика родина респіраторних вірусів, які можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому. Коронавірус оточений суперкапсидом, який пронизаний рідко розташованими шипами, що мають будову тонких шийок та розташованих на них кулястих головок, за зовнішнім виглядом вони нагадують корону.

Коронавіруси можуть швидко мутувати та ставати небезпечними. Так, наприклад, вірус SARS-CoV у 2002-2003 роках викликав спалахи острого респіраторного синдрому, а вірус MERS-CoV у 2012 році спричиняв близькосхідний респіраторний синдром. Вірус 2019-nCoV вперше зафіксували в китайському місті Ухань у грудні 2019 року. Тоді більшість людей, уражених новим вірусом, були пов’язані з ринком в м.Ухань.

  нфекція поширюється повітряно-краплинним шляхом через вдихання розпорошених в повітрі в процесі кашлю або чхання крапель з вірусом, а також через потрапляння вірусу на поверхні з подальшим занесенням в очі, ніс або рот. За попередньою інформацією вірус може виживати на поверхнях лише протягом декількох годин. Прості дезінфікуючі засоби можуть вбити вірус, унеможливлюючи зараження людей. Віруси нестійкі у зовнішньому середовищі. Вони миттєво гинуть при температурі понад 56 градусів, руйнуються піддією хлороформу, формаліну, етилового спирту або ефіру. Коронавірус добре переносить заморожування.

COVID-19 - це потенційно тяжка гостра респіраторна інфекція, яку викликає коронавірус SARS-CoV-2. Коронавірусна інфекція є небезпечним захворюванням, перебіг якого може бути  у різних формах - безсимптомній, легкій, а також тяжкій гострої респіраторної вірусної інфекції. Специфічні ускладнення COVID-19 можуть включати вірусну пневмонію, яка спричиняє гострий респіраторний дистрес-синдром або дихальну недостатність із ризиком смерті. Джерелом коронавірусноїі інфекції, як правило, є хвора людина. При цьому, період контагіозності на сьогоднішній день чітко не визначений.

Інкубаційний період триває від 2 днів до 2 тижнів

 

Вхідними воротами для інфекції є слизова оболонка верхніх дихальних шляхів. При ураженні збудником nCov2019 інфікування стрімко поширюється на бронхи та легені.

На сьогодні патогенез COVID-19 невідомий. Вчені вважають, що вірус потрапляє у клітину за допомогою приєднання до рецепторів ангіотензинперетворювального ферменту 2 (АПФ2),  які вірус використовує як вхідні ворота. АПФ2 є мішенню цілої низки лікарських препаратів (інгібітори АПФ і блокатори рецепторів ангіотензину 2- cартани), що широко застосовують у пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, артеріальною гіпертензією, цукровим діабетом. Тільки у Великобританії 10% населення (6,6 млн пацієнтів) регулярно їх застосовують, що, ймовірно, може бути підтвердженням високої інфікованості та смертності серед цієї популяції. Поєднання гіпертонічної хвороби та цукрового діабету в багато разів підвищує тяжкість перебігу коронавірусної хвороби.

Найбільш уразливим контингентом наразі є курці, особи чоловічої статі, люди азійської етногрупи,  люди похилого віку із супутньою патологією.

 

Основні факти про хворобу

Факт 1. Коронавіруси - самозванці від біології. Кінцева частина кожного шипа "імітує" молекулу корисної речовини, тому клітинні рецептори самі затягують її у себе - а за шипом до клітини потрапляє весь вірус. Так відбувається зараження.

 

Факт 2. За 2 млн років еволюції наша імунна система навчилася боротися з більшістю відомих інфекцій, але новий коронавірус захоплює її зненацька - тому з ним так важко впоратися і так легко заразитися.

 

Факт 3. Перший симптом зараження - кашель. Вже потім починає підвищуватись температура.

 

Факт 4. У багатьох інфікованих (18% чи майже у кожного п'ятого) відсутній навіть кашель. Хвороба перебігає взагалі без симптомів - людина може не підозрювати, що хвора.

 

Факт 5. Один з найбільш нестандартних симптомів коронавірусу - втрата смаку та/або нюху.

 

Факт 6. Важливо: носій нового коронавірусу стає небезпечним для оточення відразу після зараження - задовго до того, як у нього з'являться або не з'являться перші симптоми.

 

Факт 7. Гарна новина: чим більш смертоносний вірус, тим гірше він поширюється. Вбивши свого господаря, вірус не може інфікувати інших. Тому вірус рідко мутує у більш смертоносну форму - це не в його інтересах.

 

Факт 8. Погана новина: SARS-CoV-2 - якраз з іншої категорії. Цей вірус робить господаря розносником зарази, але проявляється не одразу або не виявляється взагалі, тож носій встигає заразити ще кількох людей.

 

Факт 9. У середньому кожен носій нового коронавірусу встигає заразити від 2 до 4 здорових людей. Ця кількість вища, ніж у сезонного грипу (1,3), але нижча, ніж у кору (12+).

 

Факт 10. Версію про штучне походження коронавірусу ретельно перевірили відразу кілька команд науковців з різних країн і відкинули як неспроможну.

 

Факт 11. Під час кашлю від інфікованого хворого розлітаються дрібні краплини слини, в кожній з яких можуть бути мільярди (!) вірусних часток.

 

Факт 12. Маску має сенс носити тим, хто боїться інфікувати інших - вона не надає 100% захисту, але трохи знижує ризик для оточення.

 

Факт 13. Всупереч поширеній думці, домашні тварини НЕ можуть поширювати коронавірус. Жодного випадку зараження людини від собаки або кішки поки що не зареєстровано.

 

Факт 14. Натомість вірус цілком можна підхопити в абсолютно порожньому приміщенні, де до цього перебував інфікований.

 

Факт 15. У повітрі коронавірус зберігає життєздатність (тобто може заражати здорових людей) протягом трьох годин.

 

Факт 16. На пластикових і сталевих поверхнях SARS-CoV-2 залишається небезпечним до трьох днів, на папері та картоні - до доби, на міді - до чотирьох годин.

 

Факт 17. Саме тому головний і найнадійніший засіб профілактики - ретельно мити руки після контакту з будь-якими поверхнями поза межами будинку.




 

Коментарі

Популярні публікації